Art In The City

Ι. Ο Εμπνευστής

Art In The City

Ο Μανώλης Χατζηνικολάου (06/09/1972) είναι άνθρωπος της επικοινωνίας, άνθρωπος της Τέχνης και του Πολιτισμού, επαγγελματίας Διαφημιστής, Γραφίστας, σύμβουλος επικοινωνίας, ασχολείται με τον χωρο της οπτικής επικοινωνίας από το 1991. Από το 2021 βρίσκεται στην Κοζάνη μετά από την Θεσσαλονίκη, την Νέα Υόρκη και την πόλη της Φιλαδέλφιας στην Αμερική. Εμπνευσμένος από την ζωή στην πόλη, τα φυσικά τοπία της Ελλάδας, το αστικό τοπίο της Νέας Υόρκης, επικεντρώνεται σε εικόνες της ανθρώπινη συνείδησης, του Άντυ Γουόρχολ, των Sonic Youth, των Pearl Jam, ως εκλεπτυσμένη δημιουργία της φύσης, τον Στάθη Τσαγκαρουσιάνο, και τον Στέφανο Τσιτσόπουλο, διαβάζοντας ιστορία, βλέποντας ποδόσφαιρο παρέα με τον με τον Μάνο Χατζηδάκη και τον Γιάννη Παλαβό. Είναι ο άνθρωπος που υπέδειξε τα έργα του λαϊκού Ζωγράφου Τάκη Γιαννούσα στον Συγγραφέα Γιάννη Παλαβό, εκείνος, τα έβαλε στα βιβλία του και τα έργα κατάφεραν να φτάσουν μέχρι το Palais de Tokyo, στο Παρίσι. Η υπαίθρια έκθεση-εγκατάσταση Ζωγραφικής «Εικονογράφοντας Pop Art» με έμπνευση την Μεταλιγνιτική εποχή, τα χρόνια που περνάν και χάνονται, την αποκλεισμένη δυτική Μακεδονία από στεριά και από θάλασσα, που δεν υπάρχει, εως τα υδάτινα τοπία λιμνών της Δυτικής Μακεδονίας με θέμα την πολυμορφία της διάδρασης νερού, φωτός, ιστορίας και της Τέχνης.


Αυτόν τον καιρό ασχολείται διερευνώντας σύγχρονες εφαρμογές μετατροπής κειμένου σε εικόνα μέσω της τεχνητής νοημοσύνης (text-to-image ΑΙ). Στόχος της μελέτης του είναι να βοηθήσει το κοινό να αντιληφθεί αλλά και να προβληματιστεί γύρω από το μέλλον της οπτικής επικοινωνίας, όπως αυτό διαμορφώνεται από τη συνεχώς αναπτυσσόμενη τεχνολογία στο πεδίο της δημιουργίας εικόνας. Μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι η τέχνη της ζωγραφικής, της Γραφιστικής, της φωτογραφίας, η ψηφιακή τεχνολογία, το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επέφεραν καθοριστικές αλλαγές στο συγκεκριμένο πεδίο, παρέχοντας νέες δυνατότητες και καθιερώνοντας σταδιακά τη δημιουργία εικόνας ως κοινή καθημερινή πρακτική για το ευρύ κοινό. Σήμερα, η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης καθιστά δυνατή την εύκολη και γρήγορη παραγωγή ψηφιακών εικόνων, μέσω αλγοριθμικών μοντέλων, διαμορφώνοντας νέο περιβάλλον δημιουργικών δυνατοτήτων αλλά και προκλήσεων.

Αντλώντας έμπνευση από τις τεχνοτροπίες κλασικών και σύγχρονων καλλιτεχνών, την Ποπ κουλτούρα αλλά και από τον κόσμο της φαντασίας ο Μανώλης Χατζηνικολάου δημιουργεί εικόνες ποικίλης θεματολογίας και διαφορετικών εικαστικών τεχνικών. Μέσω έργων, ψηφιακών διαδραστικών εφαρμογών, αναδεικνύονται τόσο το εύρος όσο και οι περιορισμοί αυτών των νέων τεχνολογιών. Ταυτόχρονα, δίνονται ερεθίσματα αναστοχασμού σχετικά με τις μεταβολές στον τρόπο παραγωγής εικόνας, τον ρόλο και τη διακριτή ταυτότητα των δημιουργών, την ηθική χρήση και τα όρια της τεχνολογίας, τις σύγχρονες αναπαραστάσεις της πολιτιστικής ταυτότητας και κληρονομιάς, σε διαλογική σχέση με τα κυρίαρχα στερεότυπα.